Könsmognad
UNDVIK OÖNSKADE KATTUNGAR
Katter har en stark könsdrift och två katter kan snabbt bli flera. Katthem får årligen ta hand om alltför många övergivna katter. Den ansvarsfulle kattägaren ser därför till att kastrera sin katt innan en olycka sker. Rådgör med din veterinär om den bästa lösningen för just din katt.
KÖNSMOGNAD OCH PARNINGSSÄSONG
Vid vilken ålder en katt blir könsmogen skiljer sig stort mellan individer och kan påverkas av ras, årstid och kattens hälsostatus. De flesta katter visar tecken på könsmognad när de är runt sex månader gamla.
Parningssäsongen för en honkatt börjar ofta i januari/februari och pågår ända fram till september/oktober. Kattan kan löpa till och från under hela den här perioden, förutsatt att hon inte blir dräktig. Den långa parningssäsongen gör att en katt kan få flera kullar per år.
TECKEN PÅ LÖP
Sättet på vilken en honkatt visar att den löper skiljer sig från katt till katt. Men vanligt är att hon blir mer kontaktsökande och vill kela. Ofta går honkatter som löper med höjd rumpa och håller svansen åt sidan, särskilt vid klappar över ryggen. Ett intensivt och högt jamande tyder också på att hon är redo för parning. Det är inte helt ovanligt att matte och husse kan få sin nattsömn störd under den här perioden. Honkatter blöder inte under löpet, så som till exempel tikar.
Om du är osäker på om din katts ändrade beteende beror på att den löper eller kanske är sjuk, bör du alltid rådfråga din veterinär.
TECKEN PÅ KÖNSMOGNAD HOS HANKATTER
En könsmogen hankatt reagerar starkt på honkatter som löper. Det märks genom att han bland annat börjar markera i sin omgivning med fränt luktande urin. Han kan också plötsligt börja spendera mer tid utomhus för att hålla koll på sitt revir och söka efter en katthona som löper. Det är inte ovanligt att det blir slagsmål med andra hankatter som också lockas till området. Utöver skador efter slagsmål ökar även risken för virus- och bakterieinfektioner när nya katter kommer till området.
Det är enkelt att förstå att stressnivån hos en okastrerad hankatt kan vara mycket hög. Det kan leda till olika stressbeteenden så som att de putsar sig överdrivet mycket och slickar bort delar av sin päls.
KIRURGISK KASTRERING
Om du inte vill ha kattungar bör du kastrera din katt. Honkatter kastreras genom att äggstockar och vanligtvis även äggledare och livmoder tas bort. Hankatter kastreras genom att båda testiklarna avlägsnas.
Kastration sker alltid under narkos. Katten bör därför vara fastande när den kommer in till kliniken. Vanligtvis lämnar man in sin katt på morgonen och kan hämta den igen senare samma dag.
Tips! Passa på att id-märka din katt, i form av en tatuering i örat, när den ändå är nedsövd under kastreringen.
KEMISK KASTRERING
För att förhindra löp och dräktighet kan honkatter behandlas med hormonpreparat. Har du planer på att få kattungar i framtiden kan p-piller vara ett alternativ. Men man bör vara medveten om att det kan innebära en ökad risk för biverkningar, så som livmoderinflammation och juvertumörer, om katten behandlas med hormoner under en längre period.
Prata med din veterinär för råd kring kirurgisk respektive kemisk kastrering.