Beteende och praktiska tips

INNEKATT ELLER UTEKATT


Innan du skaffar en katt måste du tänka på vilken sorts liv du kan ge den. Ska den bara vara inomhus, eller ska den vara både ute och inne? Kanska kan du erbjuda ett alternativ där katten är inomhus för det mesta, men kanske också har tillgång till en inhägnad i trädgården?

Katter kan hållas inne, särskilt om de är vana vid det sedan de är små, men det kräver att du engagerar dig för att hålla dem aktiva så att de inte blir överviktiga, vilket är vanligt hos innekatter. Inomhusmiljön bör säkras, så att katten inte kan ramla ner från t.ex. balkongen eller ut genom fönstret. Det är också en bra idé att öronmärka eller chip-märka en innekatt, ifall den skulle rymma.

Katter som kan gå ut och in gör oftast av med mer energi under dagen och drabbas inte lika ofta av övervikt som innekatter. Katter som får gå ut bör öronmärkas eller chip-märkas så att de kan återlämnas till ägaren om de blir skadade eller springer bort. Du bör också överväga om katten ska ha ett halsband. Ett halsband visar att katten har en ägare, vilket kan vara bra. Men det är viktigt att välja ett halsband som är elastiskt eller har ett säkerhetsspänne som öppnas om katten skulle fastna i något. Annars kan katten strypa sig själv. Med ett elastiskt halsband kommer förmodligen katten att bli av med flera halsband under sin livstid, men det är bättre det än att den fastnar och kvävs.

KATTLÅDA


Det finns många olika slags kattlådor. Vissa är öppna, andra har tak och en lucka. Det finns också många olika storlekar och former. Det kan hända att katten föredrar en viss sort. Välj inte en kattlåda med en lucka till en kattunge, eftersom det ska vara så enkelt som möjligt för den att gå på lådan. Om du bor i ett stort hus kan det vara bra att ha två kattlådor när kattungen är liten, så att den kan hitta till kattlådan när den vill uträtta sina behov.

Det finns också många olika typer av kattsand: klumpbildande, icke klumpbildande, fin sand, grov sand, med eller utan parfym. Oavsett vilken typ du väljer så ska kattlådan hållas ren och ”klumpar” tas bort varje dag. Om katten tycker att kattlådan är för full, slutar den att använda den.

Ställ inte kattens vatten- och matskålar i närheten av kattlådan. Katter äter och dricker helst inte i närheten av den plats där den gör sina behov.

KLÖSPELARE


Katter måste vässa sina klor. En katt vässar klorna för att ta bort det yttersta, månformade lagret av klon, vilket är nödvändigt för att förhindra tjocka, förväxta klor. Utekatter vässar ofta sina klor mot ett träd, men de kan också tycka om att ha en klöspelare inomhus. Det är en bra idé att placera klöspelaren i ett av rummen där katten ofta är. Att vässa klorna är också en del av att markera revir och det kan därför vara smart att placera klöspelaren nära utgångarna eller där katten gillar att klösa, till exempel nära soffan. Om katten inte visar något intresse för klöspelaren kan du prova att strö kattmynta eller valeriana på den. Kom ihåg att klöspelaren ska vara tillräckligt hög så att katten kan sträcka ut sig helt när den vässar klorna.

PLATS FÖR VATTEN- OCH MATSKÅLAR


När du förbereder hemmet för den nya katten är det bra att komma ihåg att inte placera alla kattens saker på en och samma plats. Vatten- och matskålar ska inte placeras i närheten av kattlådan, eftersom det kan göra att katten inte vill använda kattlådan.

FLERA KATTER I HEMMET


Om du redan har en vuxen katt måste du vara beredd på att det kan ta lång tid innan den vänjer sig vid en ny kattunge. Detta gäller även vuxna katter som tidigare har varit van vid andra katter. Det är mycket lättare att föra ihop två unga katter. Så om du vill ge din kattunge en kattvän är det bra att skaffa två katter samtidigt eller introducera en andra katt innan den första katten är ett år.

Om du vill skaffa en kattunge och redan har en vuxen katt är det bäst att de får varsin kattlåda, vattenskål och matskål.

DEN OROLIGA KATTEN


Vissa katter är mycket känsliga för förändringar. Om du har en sådan katt är det viktigt att ta hänsyn till det. En orolig katt gömmer sig oftast, till exempel vid fyrverkerier eller om du har möblerat om hemma, har gäster eller skaffar en hund eller bebis. Du kan hjälpa katten genom att ge den en lugn plats att gömma sig på. Många katter föredrar att gömma sig högt upp, som uppe på eller i en garderob. Varför inte ge den en egen hylla? Se till att det finns mat, vatten och en kattlåda i närheten.

Katter kan också bli oroliga av saker utanför hemmet, till exempel en ny katt i området. Detta går att se genom att katten markerar revir mer intensivt. Katten gör detta genom att klösa i närheten av ytterdörren och eventuellt genom att skvätta (kissa på lodräta ytor). Att skvätta urin är ett helt normalt kattbeteende, men det är inte så populärt när det sker inomhus. Det är oftast hankatter som inte är kastrerade som skvätter, men både kastrerade hankatter och honkatter kan i sällsynta fall skvätta.

Om din katt är känslig och upplever förändringar i vardagen är ett alternativ att ge den t.ex. Zylkène-tillskott eller feromoner för att minska kattens oro. Be personalen på veterinärmottagningen om råd.

VAR VILL KATTER BLI KLAPPADE?


Du känner förstås din katt bäst så du vet säkert redan var på kroppen den föredrar att bli klappad. Skulle det vara så att du misstar dig och klappar på ”fel” ställe, eller för länge, så kan du vara helt säker på att din katt kommer att tala om det för dig. Men för nya kattägare kan det vara lärorikt att ta del av en studie från University of Lincoln i England i vilken de undersökte var på kroppen katter gillar bäst att bli klappade.

Resultaten visade vad erfarna kattägare redan vet; katter föredrar att bli klappade på huvudet. Särskilt på kinderna, läpparna och hakan, där deras doftkörtlar sitter. Däremot tycker de flesta katter inte om att bli klappade på baksidan av ryggen, mot svansen.

Studien visade också att katter oftare blev aggressiva när de klappades av ägarna än om de klappades av främlingar. Förklaringen till detta kan vara att katten redan innan förknippar ägaren med något negativt. . Kanske har ägaren helt enkelt, enligt katten, klappat fel många gånger tidigare.