Skador och sjukdomar
FÖRSTA HJÄLPEN
Var beredd på att olyckan kan vara framme.
Här kommer några tips på vad en förbandslåda bör innehålla.
- Febertermometer
- Kompresser
- Bomull
- Gasbinda, plåsterbinda och lindor
- Pincett, trubbig sax
- Sårrengöring – alkoholfri
- Koksaltlösning
- Fästingplockare
Utöver detta ska du alltid ha en transportbur, så att katten kan tas till veterinären på ett säkert sätt.
BITSÅR OCH BÖLDER
Katter som regelbundet träffar andra katter kan ofta bitna av andra katter. Bitsår från katter är ganska små och kan vara svåra att upptäcka. En biten katt kan bli sjuk och få feber. Ett bett upptäcks oftast först när det blir en böld som spricker och varar sig. Bölder kan vara mycket smärtsamma. Om de uppstår på ett ben kan katten börja halta. Ta alltid en katt som haltar till veterinären. Det kan tyda på att katten blivit påkörd, har bölder eller något helt annat. Det är viktigt att hitta orsaken så att katten kan behandlas på bästa sätt.
Det är också möjligt att du inte märker bölden förrän den spricker och illaluktande var läcker ut från bölden. Sår från spruckna bölder kan vara ganska stora och katten bör behandlas av en veterinär.
Kontakta alltid en veterinär om din katt
- är sjuk och har feber
- haltar
- har sår från en böld som spruckit och som läcker illaluktande var
TANDHÄLSA
Det är viktigt för kattens hälsa och välmående att den har friska tänder och tandkött.
Tyvärr är det inte helt ovanligt att katter drabbas av smärtsamma tandsjukdomar och tandköttsproblem. Här kommer några tips på hur du kan hjälpa din katt att behålla god tandhälsa.
- Låt din katt äta torrfoder. Att tugga på de hårda bitarna ger en mekanisk rengöring av tänderna.
- Borsta din katts tänder. De flesta katter accepterar tandborstning om man vänjer dem vid det som kattungar. Det finns särskilda tandborstar för katter, alternativt fingertutor som går att köpa hos veterinärkliniker och zoobutiker. Man kan också använda sig av en tandborste avsedd för små barn eller rulla gasbinda runt ett finger. Det viktiga är du kommer åt att gnugga både tänder och tandkött. Borsta din katts tänder så ofta du kan, gärna varje dag.
- Kontrollera med jämna mellanrum munnen på din katt. Glöm inte att titta på både höger och vänster sida då det kan se olika ut. Det är inte helt ovanligt att katter får tandsten vilket yttrar sig som gulbruna beläggningar på tänderna. I en frisk kattmun ska tandköttet vara ljusrosa. Ser det ilsket mörkrött ut kan det tyda på en tandköttsinflammation.
- Håll koll på att din katt luktar fräsch i munnen. En illaluktande mun tyder på att något inte står rätt till.
- Titta på hur den äter. Om din katt har ont i munnen får den också svårt att tugga sin mat. Det kan märkas genom att den håller huvudet på sned när den försöker äta, snabbt spottar ut maten nästan som om den fick en elektrisk stöt och dregglar. I förlängningen börjar den äta mindre och går ner i vikt.
Kontakta din veterinär om din katt har tandsten, rött och irriterat tandkött eller verkar ha problem när den äter. Tandproblem kan vara mycket smärtsamma och leda till följdsjukdomar som t ex tandlossning. Be din veterinär att ta en titt i munnen på din katt nästa gång den ska få sin vaccination. Att förebygga tandproblem är alltid mycket bättre än att försöka åtgärda dem när de väl uppstått.
FÖRGIFTNING
Det finns många saker som katter inte tål. Kontakta omedelbart veterinären om du är säker på att din katt har ätit något giftigt.
Många blommor och krukväxter är giftiga för katter. Katter tycker om att tugga på växter. Om de inte har tillgång till gräs kan de tugga på krukväxter. Om du har en innekatt som aldrig går ut bör du inte ha några giftiga växter i hemmet. Så istället kattgräs i en skål eller kruka, som katten kan tugga på.
Exempel på saker som är giftiga för katter
- smärtlindrande tabletter, särskilt de med paracetamol
- vissa lopp- och fästingmedel för hundar (t.ex. de med den aktiva substansen permetrin)
- insektsmedel (t.ex. de med den aktiva substansen permetrin)
- råttgift
- kylmedel
- choklad
- julstjärnor
- liljor (fredslilja, påsklilja, pingstlilja m.m.)
- oleander
- gullregn
- liljekonvalj
- rhododenron
Ge aldrig din katt smärtlindrande medicin för människor.
Paracetamol som finns i t.ex. Panodil och Alvedon är mycket giftigt för katter! Så lite som en halv tablett kan leda till en smärtsam död.
Du ska heller aldrig ge din katt lopp- och fästingmedel avsett för hundar. Det aktiva ämnet permetrin, som också används i insektsmedel för boskap och i hemmet, är mycket giftigt för katter.
Huggormsbett
Ignorera aldrig ett huggormsbett. Om din katt har bitits av en huggorm är det inte säkert att du märker det först, men efter en stund blir katten trött och lägger sig ner. En stund senare kan den bitna kroppsdelen svullna upp.
Vad kan du göra vid ett huggormsbett?
- Håll katten i stillhet
- Undvik att röra vid bettet
- Ta katten till en veterinär så fort som möjligt
Insektsbett
Insektsbett är oftast ofarliga, men om katten svullnar upp i eller runt munnen, nosen eller halsen, ska du kontakta en veterinär. De flesta insektsbett ger dock bara små, men ändå smärtsamma, reaktioner. Håll ett öga på katten under några timmar.
DIARRÉ OCH KRÄKNINGAR
Det är inte ovanligt att katter som drabbas av infektioner i mag- och tarmkanalen, särskilt unga katter eller kattungar, får kräkningar eller diarré. Kräkningar eller diarré kan uppstå när katten har ätit något som den inte tål eller orsakas av virus och bakterier. Kattpest är ett exempel på en virussjukdom som kan vara allvarlig eller dödlig, särskilt för unga djur. Alla katter bör vaccineras mot kattpest.
Kontakta veterinären om din katt har vattnig eller blodig diarré och om den samtidigt verkar slö eller uppvisar några andra sjukdomssymptom.
DÅLIGA TOALETTVANOR
Om din katt börjar kissa eller bajsa utanför kattlådan kan det bero på olika sjukdomar, oro eller missnöje över smutsig eller full kattlåda.
Smutsig kattlåda
Om katten struntar i att använda kattlådan kan det vara så enkelt att den behöver rensas eller att man av någon anledning bytt kattsandsmärke. Det finns många olika typer av kattsand: Klumpbildande, icke klumpbildande, fin sand, grov sand, med eller utan parfym. Oavsett vilken typ du väljer så ska kattlådan hållas ren och ”klumpar” tas bort varje dag. Om katten tycker att kattlådan är för full, slutar den att använda den.
Tänk själv på hur en bajamaja på en festival luktar och hur ofräsch den kan vara att använda.
Kattungen hittar inte i hemmet
Om en ny, liten kattunge kissar utanför kattlådan kan orsaken vara att den har så pass stor yta i hemmet att den inte hittar till lådan. Lösningen kan vara att avgränsa delar av hemmet eller ha en extra kattlåda tills kattungen blir större och hittar bättre.
Sjukdomar
Att en katt kissar utanför lådan kan också bero på sjukdomar, som t.ex. urinvägsinfektion. Om katten har ont eller har haft ont när den använder kattlådan kan den koppla kattlådan med något obehagligt och sluta använda den. Kontakta en veterinär om din katt slutar gå på lådan, så att du kan bekräfta eller utesluta sjukdomar.
Om katten inte kan kissa
Om din katt har inkontinens och regelbundet försöker kissa, men inte klarar av det eller om det bara kommer några droppar, kan det bero på urinsten eller liknande sjukdomar. Ett annat tecken på detta kan vara att katten slickar sig runt genitalierna. Det här är ett allvarligt tillstånd som främst drabbar hankatter, och du bör omedelbart kontakta en veterinär om din katt har sådana problem.
Skvättkissar
Katten kan också börja markera revir med kiss och skvätter då vanligtvis på lodräta ytor. Anledningen kan vara oro på grund av andra katter, till exempel en ny katt i området. Läs mer i avsnittet om oro hos katter.
I synnerhet hankatter som inte har kastrerats är benägna att skvätta.
Att katten kissar utanför lådan kan bero på sjukdomar och en veterinär bör alltid kontaktas
ÖGONINFLAMMATION
Många katter får någon gång ögoninflammation. I de flesta fall är symtomen lindriga, men kattägaren måste vara uppmärksam på om det förvärras. Ögoninflammation kan också bero på kattsnuva, som det går att vaccinera mot. Om katten kisar och verkar lida av det kan något ha kommit in i ögat eller hornhinnan kan ha skadats. Boka en tid hos en veterinär så snart som möjligt.
Tecken på ögoninflammation
- rinnande ögon
- gulaktigt sekret
- röda och svullna ögon
- stängda ögon
- känslighet mot ljus
Behandling
Kontakta en veterinär för undersökning av ögat. Veterinären kan skriva ut ögondroppar eller ögonsalva.
HOSTA
Hosta och andningssvårigheter kan bero på flera olika saker, bland annat infektion, bronkit, allergier, hjärt- och lungsjukdomar och till och med maskar.
Kontakta veterinären om din katt hostar eller har svårt att andas.
Kontakta veterinären om din katt hostar eller har svårt att andas.
PÄLSVÅRD
Långhåriga katter är populära, men de kräver ganska mycket vård. Långhåriga katter måste borstas regelbundet, annars tovar sig pälsen. Eftersom katter tar hand om pälsen genom att slicka sig kan de få problem med för mycket hår i tarmsystemet. Enstaka pälsklumpar kan klippas av, men var försiktig så att du inte klipper i skinnet på katten. Om pälsen inte tas om hand bildas tovor eller mattor i den, som kan vara smärtsamma för katten, påverka kattens rörelseförmåga och orsaka hudinflammation och ohyra. Om detta blir allvarligt måste katten kontrolleras av en veterinär och sövas ner för att få pälsen klippt.
Om du köper en långhårig kattunge är det viktigt att direkt vänja den vid daglig borstning, för att undvika problem längre fram.
Korthåriga katter behöver vanligtvis inte borstas. Många katter tycker dock om att bli borstade, särskilt när de fäller och annars får hårbollar om de slickar sig. En katt som har svalt mycket hår kräker ofta upp det igen, men regelbunden borstning kan göra att katten slipper detta. Du kan också ge katten malt, som underlättar för håret att ta sig igenom tarmarna, men det bästa alternativet är ändå att borsta katten.