Funderar du på att bli kattägare?

Detta bör du tänka på innan du bestämmer dig

Katten är ett härligt och fascinerande husdjur med en egen personlighet. Jämfört med en hund kräver inte en katt riktigt lika mycket tid från sina ägare. Det finns dock ändå flera saker som du behöver tänka på innan du tar hem en katt. Först måste du fundera på vad du kan erbjuda en katt och om du har råd med de utgifter som kommer med kattägandet. Du behöver också tänka på vem som kan passa din katt när du är på semester. Har du någon lämplig kattvakt i bekantskapskretsen eller behöver du kanske lämna den på ett kattpensionat.

Ska katten vara en ute- eller innekatt? Bor du någonstans där grannarna tycker att det är okej att katten springer fritt och kanske går in i deras trädgårdar? Eller är det kanske bättre att stängsla in hela eller en liten del av din trädgård? Om katten ska vara innekatt och bo i lägenhet måste du se till att fönster och balkong är säkra för katten, så att den inte kan ramla ner. Flera katter skadas eller dör varje år efter att ha ramlat från öppna fönster eller balkonger.

Du måste också tänka på vilken typ av katt som passar in i ditt liv. Ska det vara en vanlig bondkatt eller en raskatt? Alla katter passar inte till att vara inne- eller utekatter. Det finns många olika kattraser med olika drag, både när det gäller utseende, beteende och lynne.

Innekatter har inte samma möjligheter till naturligt beteende som utekatter. Om du överväger att hålla katten inne måste du vara beredd på att aktivera den. Du behöver utrusta ditt hem så att katten stimuleras till att vara aktiv. Katten måste kunna hoppa eller klättra till platser med bra utsikt och viloplatser högt upp. Den måste ha stimulerande leksaker som gör att den till exempel måste anstränga sig för att få ut mat, istället för att bara enkelt äta den ur skålen. Många innekatter är inte tillräckligt aktiva och blir överviktiga, vilket leder till att de kan drabbas av diabetes och ledvärk.

Läs mer om inne- och utekatter här

KOSTNADER OCH TIDSÅTGÅNG


Själva köpet är oftast den minsta utgiften för katten. Många kattungar ges bort gratis, medan raskatter kan kosta flera tusen kronor. Andra kostnader är mat, veterinärvård, vaccinationer, försäkring och kattpensionat eller kattvakt. Du behöver också köpa mat- och vattenskålar, kattlåda, kattsand, sovkorg, borste och kanske även säkra dina fönster eller din balkong/trädgård.

En kattunge ska vaccineras flera gånger och sedan regelbundet som vuxen. Du bör också tänka på kostnaden för att kastrera din katt och få den chippad med ett unikt ID. En försäkring är en bra investering som kan skydda dig mot höga kostnader om katten blir sjuk eller skadad.

Läs mer om vaccinering på

https://www.kattens9liv.se/vaccinering/

och försäkring på

https://www.kattens9liv.se/hos-veterinaren/#frskring

Hur mycket tid en katt kräver kan variera avsevärt. Innekatter kräver mer tid än utekatter. Om du väljer en långhårig katt måste du vara beredd att lägga tid på borstning. Vissa katter behöver borstas varje dag och de måste vänjas vid det som kattungar innan de får problem med pälsen.

Läs mer om borstning här

KATTER OCH SMÅ BARN


Barn vinner ofta på att bo och umgås med djur, men det kräver uppsikt och vägledning. Eftersom bebisar och små barn ofta vill dra i kattens svans, öron eller päls bör en vuxen alltid hålla barnet under uppsikt så att barnet eller katten inte kommer till skada. Barn som umgås med katter riskerar att bli bitna eller rivna och katter som umgås med barn riskerar också att skadas. Katter söker sig ofta till bebisar och små barn som sover och lägger sig ner för att vila bredvid dem. Det kan vara farligt för barnet och ska alltid undvikas. Precis som för de nyblivna föräldrarna är en bebis i huset en stor förändring även för katten. Det kan ta lite tid innan katten vänjer sig vid den nya situationen. Se till att det finns platser där katten kan få lugn och ro. Underskatta inte hur katten påverkas av förändringarna med en ny bebis och kom ihåg att kela och prata med katten precis som förut.

Läs mer om oro hos katter här

INKÖPSLISTA


Här är en lista över saker som kan vara bra att ha innan du hämtar din nya katt.

  • Matskål
  • Vattenskål
  • Foder
  • Kattlåda
  • Kattsand
  • Spade för kattsand
  • Transportbur
  • Kattkorg
  • Klöspelare
  • Leksaker
  • Kattgodis
  • Borste (beroende på kattens päls)
  • Eventuellt ett halsband eller sele och ett koppel
  • Fästingborttagare om du bor i ett område med fästingar

GRUNDERNA


Katten måste såklart få mat och vatten dagligen. Om katten går på lådan måste den också rengöras varje dag. Ta bort bajs och urin dagligen med en särskild spade. Kattsand ska fyllas på och lådan bör regelbundet rengöras invändigt.

Läs mer om kattlådor här

Långhåriga katter måste borstas regelbundet. Vissa behöver borstas dagligen, medan för andra räcker med 2–3 gånger i veckan. Korthåriga katter kan också tycka om att bli borstade, men det behövs inte alltid.

Läs mer om borstning här

Du lär snabbt känna din katt och därför är du den som först lägger märke till eventuella förändringar. Om du är osäker på om din katt mår bra bör du ringa och rådgöra med en veterinär.

Läs mer här

HUR SKAFFAR DU EN KATT?


Det finns flera sätt att skaffa en katt. Många katter som inte är kastrerade får varje år oplanerade och även oönskade kattungar. De här katterna är ofta lätta att skaffa och skänks praktiskt taget bort i lokaltidningar, på anslagstavlor och dylikt. Du kan också fråga en veterinär, eftersom de ibland hjälper kattägare eller katthem att hitta nya hem till katter. Du kan också köpa en katt från en uppfödare eller från ett katthem.

Var alltid kritisk när du köper en katt. Katten ska se frisk och välvårdad ut. Den ska vara ren, pälsen ska vara glansig och mjuk och ögonen klara och rena. Djuret ska inte vara för magert eller ha en svullen buk. Om katten inte ser frisk ut bör du vara beredd på att ta med katten till veterinären får att få råd om hur du ska ta hand om den. Kom ihåg att kattungar aldrig ska tas från sin mamma före 12 veckors ålder.

VÄLJA EN RAS


Det finns flera anledningar till att köpa en raskatt, men en vanlig bondkatt kan vara precis lika fin. Om du vill delta i utställningar ska du kanske välja att köpa en raskatt. Raskatter väljs efter särskilt beteende och utseende. Så jämfört med en bondkatt vet du bättre vad du får om du köper en raskatt. Du bör lära dig så mycket som möjligt om rasen innan du fattar ditt beslut, du kan till exempel läsa om rasen på internet där det finns mängder med information.

Här är några länkar att börja med:

http://www.sverak.se/
http://katter.nu/kattraser/

ADOPTERA EN KATT


Det kan även vara en bra idé att köpa en katt från ett katthem. Hos de flesta katthem kan du adoptera både kattungar och vuxna katter. Det är både roligt och tufft att skaffa en nyfiken kattunge som är full av energi. Det kan vara enklare att adoptera en vuxen katt och det finns många söta fullvuxna katter på katthemmen. Fördelen med att köpa en vuxen katt är att den redan är kastrerad, vaccinerad och ID-märkt. Dessutom har personalen på katthemmen ofta hunnit lära känna katterna och kan hjälpa dig att hitta en katt som är rätt för dig. Det finns flera katthem runt om i landet. Ta kontakt med ett katthem i närheten av där du bor, så kan de ge dig mer information.

DEN FÖRSTA MÅNADEN


När du får hem din nya kattunge eller katt måste den få tid att vänja sig vid sitt nya hem. Det kan vara en bra idé att begränsa vilka rum katten får tillgång till, så att den enkelt kan hitta kattlådan. Om det finns andra djur i hemmet bör du tänka på att katten behöver en plats där den kan gömma sig och få vara för sig själv. Katter vill ofta ligga på en hög plats där den har uppsikt över vad som händer.

Läs mer om att ha flera katter i hemmet här

Om din katt ska få vara utomhus kan du inte släppa ut den direkt. Den måste först lära sig var den bor. Håll katten inomhus under 1–2 veckor. Gå sedan ut tillsammans med den och låt den lära känna omgivningen. Se till att den inte kan springa iväg om den blir skrämd. När katten känner sig hemma och vet var den bor kan du släppa ut den under uppsikt och sedan kan du låta den gå ut själv. Den bör inte släppas ut på egen hand under den första månaden.
Om du har tagit hem en kattunge som inte är vaccinerad, eller en katt som bara har vaccinerats en gång, bör den vaccineras inom 2-4 veckor. Ta kontakt med din veterinär för att boka en tid. Vid vaccinationen kommer veterinären också undersöka katten för att se om den är frisk eller om den behöver någon typ av vård.

DET FÖRSTA ÅRET


En ansvarsfull kattägare ser till att vaccinera och ID-märka katten innan den släpps ut. Du bör också se till att den avmaskas enligt veterinärens rekommendationer. Under det första året lär ni känna varandra och du kan se till att katten ställs inför nya situationer på ett bra sätt. Det gör det lättare att hantera katten när den blir vuxen. Under kattens första år blir den könsmogen och det är då dags att ta med den till veterinären för att få den kastrerad.

Läs mer här:
https://www.kattens9liv.se/hos-veterinaren/#kastreringsterilisering
https://www.kattens9liv.se/hos-veterinaren/#id-mrkning
https://www.kattens9liv.se/vaccinering/

Vänj din katt vid transportburen, så att du inte får problem i framtiden när du ska ta med den till kattpensionat, veterinären eller liknande.

Du kan hitta bra råd här

DEN VUXNA KATTEN


När katten har vuxit upp och överlevt den nyfikna kattungetiden finns det bara en sak att säga: Njut! Du har förhoppningsvis många roliga och problemfria år framför dig.

Det är en bra idé att göra en hälsokoll en gång om året hos veterinären. Där kan veterinären upptäcka eventuella hälsoproblem och du kan diskutera behovet av vaccinering, avmaskning, skydd mot fästingar och loppor samt övriga förebyggande åtgärder som kan hålla din katt frisk.

NÄR KATTEN BLIVIT ÄLDRE


Äldre katter kan få olika sjukdomar som inte alltid är så lätta att upptäcka. Det är inte ovanligt att katter får reumatiska besvär, men även om de har ont är det inte säkert att du märker det. En katt med värkande leder undviker ofta att hoppa. Den rör sig inte så mycket, vilar mer än vanligt och kan vara lite lynnig.

Var uppmärksam om du har en äldre katt. Om den beter sig annorlunda, går ner i vikt, inte hoppar upp på saker längre och får sämre humör bör du låta veterinären titta på katten. Det är bra för äldre katter att få en hälsokoll hos veterinären en gång om året. Tillsammans med veterinären kan du ta utmärkt hand om din katt.